Døgnets manglende timer som mor til to

Søvn og små børn – twelve hours’ sleep by twelve weeks old

WP_20150421_010

Min lille babypige er lige blevet 12 uger gammel! Shit! Det går aaaalt for hurtigt! Da min søn var på den alder, sov han højst 2-3 timer af gangen om natten, højst en time i træk om dagen, og jeg var træt. Meget træt. Det fortsatte, indtil han var 2 år gammel. På det tidspunkt var vi nede på kun at være inde ved ham et par gange om natten. Jeg svor derfor, at jeg ville gøre hvad som helst for at få en baby, der sov bedre denne gang. Heldigvis havde jeg hørt, at piger sover bedre end drenge, så det var jo meget heldigt, det var en pige, der valgte at berige os med sit selskab i denne omgang.

Jeg turde dog ikke stole 100 % på, at min lille pige var en af dem, der sov. Da jeg læste om, hvordan bogen twelve hours’ sleep by twelve weeks old havde hjulpet tvillingemoren twinpeaks.dk (I kender hende med garanti! Formidable skriveegenskaber kombineret med lidt glamour og en masse chokolade. Intet mindre end en fantastisk underholdende blog.) med at sove igennem, tænkte jeg, at det var et forsøg værd.

Hjem kom bogen, og de første par kapitler blev læst aftenen inden, jeg fødte (det vidste jeg af gode grunde ikke på det tidspunkt, men godt timet egentlig). Ha! Det lød som piece of cake. Udover et par gode tips om babyers søvn- og madbehov, så stod der, at der de første 6 uger ikke skulle gøres andet end at undgå at give baby dårlige vaner. Tjek. Det kan vi godt klare. Først når baby var minimum 4 uger og 4,8 kg gammel, skulle den egentlige træning starte. Ved 5-ugers undersøgelsen var hun minsandten 4,8 kg, og min første reaktion var: FUCK. Så skal vi jo rent faktisk i gang med det der træning… Og den tilgang har jeg nok lidt haft siden da. For det er altså besværligt at træne sin baby om natten, når man ikke vil have, at den store, som var afhængig af samsovning på det tidspunkt, vågner, for så er der fest kl. 4 om morgenen. Ret god undskyldning, hvis jeg selv skal sige det. Og som blev skudt ned med det samme af min mand, som tørt og konstaterende sagde, at vi da bare kunne rykke ned i stuen om natten. ARJ! Ikke om jeg gider opgive min lækre (og dyre!) seng bare for en smule ekstra søvn om natten.

Jeg må konstatere, at jeg er mega monster dårlig til at trodse mit trætte sind og følge bogens regler, MEN… Vi sover faktisk rigtig godt de fleste nætter. Jeg ved ikke, om det er, fordi vi har fulgt alle øvrige råd i bogen, om det er, fordi vi giver hende en flaske efter sidste aftenamning, om det er, fordi hun ofte kan spises af med en sut (det kunne storebror ikke), eller fordi hun slet og ret er en pige, men hun kan de fleste nætter klare 9 timer i træk uden mad. Det vil sige, at hun kun skal ammes ved 4-5 tiden, og det giver mig rundt regnet 6-7 timers sammenhængende søvn og så det løse bagefter. Det er SÅ godt!

Bogen har et par rigtig gode pointer, som selv for en andengangsmor har været meget oplysende og gode at huske på:

 • Baby skal tilpasse sig den eksisterende familie, ikke omvendt.
 • Giv ikke baby dårlige vaner fra start. Pas på med kun at bruge en enkelt metode til at berolige barnet. Varier, så baby ikke tror, hun skal vugges for at falde i søvn (OMG det gjorde vi meget med vores søn! Det virkede jo!).
 • Jo længere tid, der går mellem amningerne, jo mere sulten er baby og jo bedre og mere spiser hun. Hun får dermed mere af den gode, tykke mælk (forudsat at du ammer naturligvis).
 • Baby skal finde ud af at berolige sig selv i sengen, så hun ikke altid har brug for din hjælp til at sove videre. Prøv at lade være med at tage baby op, når hun brokker sig, men prøv nogle andre metoder til at berolige: giv sutten eller suttekluden, som dufter af mor, læg din hånd på babys mave, læg baby lidt anderledes, og det, som har virket rigtig godt for os: stryg blidt med fingeren henover panden og ned mellem øjnene.
 • Det tager tre dage at skabe gode vaner og tre dage at bryde dem. Det tager til gengæld tre dage at skabe dårlige vaner, men syv dage at bryde dem.
 • Giv din baby opmærksomhed, når hun siger positive lyde i stedet for kun, når hun græder. Det modsatte kan give din baby en følelse af, at hun skal græde for at få din opmærksomhed.

Der er naturligvis også et par ting ved bogen, som jeg har lidt svært ved. F.eks. at den konsekvent tager som udgangspunkt, at baby får flaske (den er jo amerikansk), så man præcis ved, hvor meget mad baby har fået (og jeg gider altså ikke veje hende før og efter amning), samt at man skal lade baby ligge og græde 3-5 minutter, når man skal lære baby at berolige sig selv i sengen. Det kan mit morhjerte ikke klare, og i øvrigt gider jeg ikke løbe op og ned ad trapperne til 1. salen, så jeg bliver hos hende, men undlader så vidt muligt kontakt. Derudover insisterer bogens forfatter på, at baby skal sove i sit eget værelse, ikke hos forældrenes. Det er jo stik imod, hvad de førende eksperter herhjemme mener om samsovning, f.eks. netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.

Alt i alt synes jeg dog, at jeg har fået meget ud af den ret letlæste bog. Vær i øvrigt ikke afskrækket over, at den er på engelsk. Det er ikke fagengelsk. Jeg købte mit eksemplar på amazon og betalte ca. 160 kr. inkl. fragt for et brugt eksemplar, som dog ser helt og aldeles ubrugt ud.

Nu må vi se, om vi når helt i mål med de uforstyrrede nætter, inden baby bliver 2 år.

Tjek i øvrigt min seje venindes kamp om babys søvn på baggrund af samme bog ud her.

8 kommentarer

 • Hejsa

  Har lige læst din indlæg med stor interesse, da jeg selv så småt skal igang med at “træne” min søn 🙂

  Jeg vil høre dig, om du har sådan et putteritual, som beskrives i bogen, og derudover om I lykkes med at jeres barn selv falder i søvn til natten? Altså uden for meget nussen og pussen, Og i så fald, hvad tid?

  Jeg synes nemlig ikke rigtig min søn vil sove allerede ved 20.00 tiden – i hvert fald ikke selv. Der vil han helst ligge hos os og falde hen, og den kan sagtens blive 21-23, inden han sover i egen vugge.

  Er spændt på at høre dine erfaringer. Og beklager alle mine spørgsmål.

  Hilsen Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Usmukhedsprojektleder

   Hej Mette

   Tak for dit spørgsmål. Vores putteritual er egentlig bare, at hun får ren ble, nattøj på og får børstet de to tænder, hun har. Så bliver hun ammet inde i vores seng ved siden af sin egen, hvor der er ro. Her er det så alfa og omega, at hun bliver lagt i sin egen seng, inden hun falder helt i søvn. Hvis hun falder for dybt i søvn, er der større chance for, at hun for hurtigt vågner op igen. Hun sover ikke så meget i løbet af dagen, så hun sover faktisk som regel omkring kl. 19.30-20. MEN det gjorde hun ikke for bare tre uger siden. Der var det ligesom jeres dreng først ved 21-22-tiden, at hun faldt i søvn. Det gad jeg ikke længere, og efter en snak med sundhedsplejersken satte jeg mig for at ændre det. Det kan du læse lidt om her:

   Nu falder hun faktisk i søvn selv, men jeg er lige ved siden af hende det meste af tiden, for hun flytter sig enormt meget og er på nippet til at kravle, hvilket er enormt uheldigt, da vores senge stadig står op og ned ad hinanden uden en side imellem (det skal ændres nu!). Hvis hun bliver urolig og klynkende, tager jeg hende op, nusser hende, synger lidt, stryger hende på hovedet og lægger hende ned, når hun er faldet til ro. Det virker også nogle gange at stryge hende på panden og ned mellem øjnene. På sigt er planen, at hun skal kunne lægges og falde i søvn helt selv, men der er vi ikke nået til endnu. Det vigtigste råd jeg kan give dig er, at det der virkede i går ikke nødvendigvis virker i dag. Der er altid lige et udviklingsspring, en tand på vej, en dag fyldt med alt for mange indtryk eller noget helt fjerde, men følg dit moderhjerte og gør det, der føles godt nede i maven.

   Du spørger bare igen, hvis der er mere, du vil vide! 🙂 Hvad angår små børns søvn, tror jeg, ingen har de vises sten, men man kan aldrig få for mange gode råd, for tænk hvis det var lige præcis det ene råd, der hjalp i dag.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tusinde tak for dit udførlige svar. Det fik jeg rigtig meget ud af.

   Jeg har faktisk et spørgsmål mere 🙂 Har du forsøgt dig med at udfase amningen om natten? Altså give mindre og mindre for hver gang?

   Skulle der forresten ha været et link i dit svar til et indlæg omkring det med at ændre hendes sengetid?

   Hilsen Mette

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Usmukhedsprojektleder

   Super, du kunne bruge det, Mette 🙂

   I forhold til udfasning af amningen, så ja, det har jeg forsøgt, men det har ikke fungeret for mig med at tælle antal minutter og så give i kortere og kortere tid. Hun ammede kun en enkelt gang, så jeg syntes ikke, det var så stort et problem, at jeg forsøgte at gøre alt muligt ved det. Da hun så begyndte at melde sig op til 3 gange om natten som 5 måneder gammel, tog jeg til sidst kampen. Princippet om, at man ikke skal amme dem før tidligst på samme tidspunkt som sidste nat, fungerer egentlig ok, men ellers har jeg bare forsøgt at få hende til at falde i søvn igen helt uden amning. Det har virket med en sutteflaske med koldt vand. Desværre har hun ikke taget sutten de sidste 3 måneder, så den har jeg ikke kunnet bruge. Det kræver et par nætters kamp, men det er klart det værd, og man kan jo sove, når man bliver gammel 😉 Desuden er det klart at foretrække at gøre det, inden de bliver for gamle. Jo yngre, jo kortere tid siges det.

   Og ja, der skulle have været et link. Det er der i hvert fald hos mig. Jeg prøver lige igen: https://detusmukkeliv.dk/2015/08/jeg-har-taget-min-aften-tilbage/

   Giv endelig en melding om dine erfaringer, når du når så langt 🙂
   Vh Dia

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camille

  Hej
  Kan du svare på, om det er muligt at anvende bogen selvom baby er 11 uger?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dia

   Hej Camille
   Undskyld det sene svar. Vi er lige flyttet fra en landsdel til en anden…
   Jeg mener bestemt, man godt kan bruge bogens principper, selvom baby er lidt ældre. For det første er det rart at have en rettesnor, især hvis det er din første baby. For det andet så sker der alligevel ikke rigtig så meget træning de første otte uger. Vær dog opmærksom på, at ethvert barn forskelligt og en mor ligeså, så det kan være, det er noget andet, der skal til for jer. Mit aller bedste råd er egentlig at følge din mavefornemmelse i stedet for at putte det hele i kasser. Hvis I har det dejligt med at ligge og putte til baby sover, så gør det! Nyd din baby. Nyd at du er nogens mor. Sov, når du kan, og lad opvasken stå. Bogens principper virkede for mig i de første måneder, men derefter ikke rigtig. Alligevel har vi fået en pige, som nu som 16 måneder gammel sover det meste af natten i sin egen seng. Du skal nok få din nattesøvn tilbage. Nyd nu bare, at du er den bedste i verden for din baby 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janni

  Dejlig læsning! Vores tvillingedrenge er snart 7 uger og jeg venter blot på at bogen kommer, så vi kan få en rytme… Vi er dog allerede godt igang, da der går 3,5-4 timer imellem hvert måltid 🙂 Jeg vil gøre hvad dine erfaringer er med at afvige fra de spisehuller? F.eks. hvis du skal ud af døren og set kun er 1,5 time siden de spiste, hvad vil du så gøre? 🙂 spise dem af noget før 2 gange i træk, give dem et “mellemmåltid”, eller noget helt tredje? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dia

   Kære Janni. Tak fordi du har besøgt min blog. Stort tillykke med jeres tvillinger! Jeg ønsker dig al mulig held og lykke med at få dem ind i samme rutine, så du kan få en pause i ny og næ (med benene oppe! Vasketøjet og støvsugningen løber ingen steder.). Jeg er stor fortaler for at bruge ens egen mavefornemmelse med børnene guidet en lille smule af, hvor lang tid siden de sidst har spist. Dermed ikke sagt, at man ikke må have lov til at være mega usikker, når man lige er blevet mor. Det var jeg også. Og det er jeg i øvrigt stadig.

   Så vidt jeg husker, har jeg ikke særlig tit givet dem mad før tid, hvis de ikke har givet udtryk for at være sultne. Det har kun været, hvis det har været noget nær umuligt at amme et eller andet mærkeligt sted, vi skulle hen. Det kommer helt an på situationen. Hvis jeg har ammet “for tidligt” en enkelt gang, så har jeg efterfølgende bare ammet, når det var tid igen. Til gengæld har jeg nogle gange givet dem mad, selvom der kun var gået to timer siden sidst, hvis de har virket sultne. Mavefornemmelsen, du ved. Stol på den. Det er dine børn, og du kender dem bedst. Bogen er meget firkantet, så brug den som en rettesnor, en støtte her i starten, og lyt så ellers efter din egen mave, når de bliver lidt ældre.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Døgnets manglende timer som mor til to