Status på projekt six pack in six weeks

Status på projekt blestop. Advarsel: læs ikke dette, hvis du er bange for lort

Okay. Fair nok. Jeg indrømmer det. Det gik faktisk ok med det blestop. Tissedelen altså. (Hvis du ikke læste mit tidligere indlæg om mine betænkeligheder ved projektet, kan du finde det her.)

Vi har været i gang i 3 ½ måned nu. Det tog faktisk nok ikke mere end 14 dage med et par håndfulde “uheld”. Det er egentlig et dårligt ord at bruge. Uheld. Børnene gør jo bare det, de er vant til. Det er jo de voksne, der lige pludselig har hugget deres numses aller bedste ven. Nå, men vores 3,5-årige var faktisk blefri og tør – også om natten – efter cirka 14 dage.

MEN… Han går stadig med ble. Hvorfor? Fordi han ellers laver bummelum, pruttelut, pølser, lort (hvad du nu vil kalde det, jeg er ikke for fin til noget af det, jeg er trods alt datter af en bonderøv) i sine underbukser. Efter at have smidt et stort antal underbukser ud, nogle af dem helt nye, fordi jeg ikke kunne overskue at vaske dem, smed faren (sandt skal siges – det var ikke mig) håndklædet i ringen og gav ham ble på igen. Jeg protesterede lidt, fordi jeg var bange for, at sønnike ville begynde at tisse i bleen igen. Det ville jo være lettere for ham, og så var vi jo på en måde slået tilbage til start. Forfra med det skidt. Men min lille bitte protest var så lille bitte, at den sagtens kunne overhøres (min mand virker seriøst bange for lort, så hans selektive hørelse var meget behændig lige der).

Det er to måneder siden, han fik ble på igen, og han går stadig med ble, indtil han har skidt. Men han tisser ikke i den. Og han tisser heller ikke løbet af natten, selvom vi stadig giver ham ble på der også (dovenskaben længe leve, men jeg orker altså ikke at skifte sengetøj midt om natten). Han kan blive helt panikslagen, hvis han ikke kan nå at få bleen af, inden han tisser. Selv på skovtur med far, insisterede han på at holde sig, til de kom hjem, selvom han havde ble på.

Vi har indtil nu nok håbet, at det kom lidt af sig selv. Det med lorten. Altså lorten i toilettet. Lorten i sig selv kommer sjovt nok af sig selv… Især da lillesøster på et år lige pludselig havde lavet lort i potten, fordi hun lidt tilfældigt var blevet sat der, mens badekarret blev fyldt (hvor gør man ellers af nøgen baby?). Et scenarie, som var så tilpas overraskende, at farmand glemte, at han var bange for lort og straks fandt kameraet frem.

Storebror var lige så begejstret. Han fortalte ivrigt, at han skulle fortælle mormor, at lillesøster havde lavet en prutteting (mormors udtryk) i potten, fordi mormor aldeles ikke er bange for lort, og sammen med Vilter er gået meget op i, om han mon kunne lave lort i potten, men inspireret? Det blev han på ingen måde. Han nægter at sætte sig på toilettet eller potten, hvis ikke det bare er for at tisse.

Og hvad gør en mor så? Hun googler. Jeg har en seriøst underholdende googlingliste. “treårig lort” “renlighedstræning lort” “blefri lort”. Jeg endte naturligvis hos det allestedsnærværende børneorakel Helen Lyng Hansen a.k.a. netsundhedsplejerske.dk, hvor det gik op for mig, at andre almindelige, ikke bonderøvsdøtre kalder det “at lave stort” eller “at lave nr. to”. Udover det fik jeg mig en liste med gode råd, som vi skal afprøve i nærmeste fremtid. Lige i det sekund jeg får taget mig sammen. I morgen. Eller i overmorgen. Helt sikkert.

Listen? Den lyder sådan her, hvis du er interesseret:

 • Gå på biblioteket og lån bøger om lort (egentlig står der: om renlighed, om at smide bleen og også gerne om, hvordan kroppen fungerer. Jeg har bare forsimplet det lidt).
 • Fortæl om drillenumsen (egentlig er det ifølge oraklet en drilleblære, som tisser, selvom det ikke er meningen. Jeg har bare “oversat” udtrykket).
 • Hjælp ham med, at det lykkes. Han skal ikke klare det selv. Lav aftaler om, at han skal lave lort på toilettet. Ikke i stuen, ikke på værelset, ikke under spisebordet (som om de aftaler nogensinde ville blive overholdt…).
 • Faste toilettider. Han skider jo som regel på bestemte tidspunkter i løbet af dagen. Han skal sættes på toilettet, selvom han bliver vred og protesterer – det er en del af den aftale vi laver med ham om at hjælpe ham, så det lykkes for ham at gå på toilettet (har hun selv prøvet at sætte uvillig 3,5-årig på toilettet imod hans vilje? Kan du stave til S.P.R.Æ.L.L.E.M.A.N.D.?)
 • Giv ham et belønningssystem. F.eks. et stykke papir, hvor han får et klistermærke, hver gang det lykkes at tisse på toilettet. Når papiret er fyldt, så udløser det en lille gave, en tur i biografen eller lignende. Fungerer bedst i slutningen af renlighedstræningen (ja, for det har da overhovedet ikke virket de sidste 3,5 måned…)
 • Tro på det.

Det sidste har jeg selv fundet på, og det er ikke den treårige, der skal tro på det. Det er forældrene, der skal tro på det. Og gide. Og være vakse ved havelågen, når den uvillige treårige smutter ind på værelset, fordi naturen har kaldt. Og være stærke. Både mentalt og fysisk, for det er ikke for smårollinger at holde en treårig fast, DER ABSOLUT IKKE VIL sidde på det dumme toilet, som tager ens lort, nu hvor møjsommeligt har lavet den til at smøre ud over ens numse i stedet. Man kan jo føle, at den type fastholden er en tendens til overgreb, men det er det ikke. Vi hjælper ham jo bare til at få det til at lykkes, så han kan få et klistermærke. Ikke? Ikke? Ikke?

Den fascinerende føljeton om lorteprojektet fortsætter altså. Følg med i næste afsnit, hvor den spændende beretning om lortebøgerne og toilethjælpen, som ikke er et overgreb, uden tvivl vil fasttømre dig til skærmen i hele indlæggets varighed. Undskyld, hvad siger du? Kun hvis der er billeder? Jeg skal give dig billeder, skal jeg.

Men først et billede af "gerningsmanden" i et ømt øjeblik med lillesøster. (Hvorfor det er relevant i sammenhængen med toilettræningen? Det er taget, mens en anden en sad på toilettet, men bare måtte forevige kærlighedsøjeblikket uden for den, ja, åbne toiletdør #livetsommor...

Men først et billede af “gerningsmanden” i et ømt øjeblik med lillesøster. (Hvorfor det er relevant i sammenhængen med toilettræningen? Det er taget, mens en anden en sad på toilettet, men bare måtte forevige kærlighedsøjeblikket, som udspillede sig udenfor den, ja, åbne toiletdør #livetsommor… Man må jo være et godt eksempel og vise, hvordan man gør, ikke? Jeg skal give dig relevans, skal jeg)

1 kommentar

 • Lene

  Genialt! Vi burde næsten lave en erfa-gruppe! 🙂 Har også denne her 3 1/2 årige der ikke kan/vil lave på toilettet. Han tisser nok halv/halv i bleen/på toilettet. Er dog altid våd om natten… Så jeg venter spændt på næste afsnit!! 🙂
  (Og tak for din mail – jeg vender tilbage 🙂 )

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Status på projekt six pack in six weeks